Αρχική Επικαιρότητα Στην ανάγκη ενίσχυσης του πλέγματος αναφέρθηεκ η Στέλλα Κυριακίδου: «Οι δαπάνες...

Στην ανάγκη ενίσχυσης του πλέγματος αναφέρθηεκ η Στέλλα Κυριακίδου: «Οι δαπάνες για την υγεία είναι επένδυση και όχι κόστος»

Η ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας υγείας είναι από τους βασικούς στόχους της ΕΕ, τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου μιλώντας στη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας των G20, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι όσα δαπανώνται για την υγεία «είναι επένδυση για το μέλλον».

«Είμαι ευγνώμων που η Ιταλία, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της G20, εφιστά την προσοχή μας στον αντίκτυπο της COVID-19 στην ‘Ατζέντα 2030’», ανέφερε η. κ. Κυριακίδου και συμπλήρωσε ότι η πρόοδος προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ήταν ήδη άνιση πριν από την έναρξη της πανδημίας, αλλά η COVID-19 έχει κάνει την επίτευξη της Ατζέντας 2030 ακόμη πιο δύσκολη, τόσο για την ΕΕ όσο και παγκοσμίως.

«Οι δαπάνες για την υγεία είναι επένδυση και όχι κόστος. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε δεσμευτεί για την ατζέντα του 2030 και έχουμε ένα φιλόδοξο πολιτικό πρόγραμμα για την επίτευξη της αειφορίας στην ΕΕ και πέραν αυτής», ανέφερε.

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε παράλληλα τις προτεραιότητες της ΕΕ για την υγεία.

Ειδικότερα σημείωσε ότι για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας , «η οποία απαιτεί συνεχείς και αυξημένες επενδύσεις – σε εγκαταστάσεις, εφόδια, προσωπικό και δεξιότητες», πρέπει να ενισχυθούν οι ικανότητες και η ευελιξία των συστημάτων υγείας.

Επίσης, ανέφερε ότι οι ψηφιακές λύσεις υγείας πρέπει να αυξηθούν.

«Είναι σημαντικό τα συστήματα υγείας να επενδύσουν στο εργατικό δυναμικό τους και να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες ελλείψεις σε καλά εκπαιδευμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου και ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη – ειδικά των ευάλωτων ομάδων – και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

«Στην ΕΕ έχουμε θέσει σε εφαρμογή τα επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία τον τελευταίο χρόνο για να μετατρέψουμε αυτές τις δεσμεύσεις σε δράση και πραγματικότητα επί τόπου», σημείωσε.

Επιπροσθέτως, η Επίτροπος εξήγησε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται στοχευμένες επενδύσεις στα συστήματα υγείας.

«Η παγκόσμια αλληλεγγύη και οι επενδύσεις βρίσκονται στον πυρήνα των δράσεών μας. Συνεπώς, έχουμε συνεισφέρει, από το 2014, 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε διεθνή προγράμματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ μέσω του προγράμματος Universal Health Coverage Partnership», τόνισε.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων συγκαταλέγεται «η ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής της ασφάλειας υγείας», όπως υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου.

Η ίδια επισήμανε ότι «η πρόληψη, η ετοιμότητα και η αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν παγκόσμια προτεραιότητα για την G20. Πρέπει να αντλήσουμε τα διδάγματα από την COVID».

«Εμείς στην G20 πρέπει να είμαστε ισχυροί υποστηρικτές για την ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα δημιουργηθεί μια συνεκτική και ολοκληρωμένη νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας της υγείας. Πρέπει να οδηγήσουμε την παγκόσμια απάντηση, τώρα μέσω του COVAX για την άμεση προτεραιότητα του παγκόσμιου εμβολιασμού, αλλά και για τις μεγαλύτερες, πιο δομικές αλλαγές για το μέλλον», προσέθεσε.

Tέλος, η Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι μια νέα διεθνής συμφωνία για ετοιμότητα και απάντηση σε πανδημία μπορεί να οδηγήσει στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ήρθε ο Λουίς Πάλμα για τον Άρη

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες ο Λουίς Πάλμα, προκειμένου να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του στον Άρη. Το υπερατλαντικό ταξίδι του Λουίς Πάλμα έφτασε...

Μισέλ: «Ο Ν. Σασσόλι ήταν πολιτικός ηγέτης αφοσιωμένος στις αξίες της ΕΕ»

O Nταβίντ Σασσόλι ήταν ένας άνθρωπος που ενέπνεε σεβασμό ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στην τελετή μνήμης στο Στρασβούργο και...

Σαφές μήνυμα από τον Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη: «Η μεγάλη πλειοψηφία των νησιωτών στηρίζει την κυβέρνηση και τη δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών»

«Μήνυμα αποφασιστικότητας και πρόθεσης για ειλικρινή διάλογο με όλους τους πολίτες της Χίου για το Μεταναστευτικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ακριτικό νησί»...

«Γκάζια» από τον Μαρτίνς στους παίκτες του Ολυμπιακού για την εμφάνιση με τον Παναθηναϊκό

Ο Ολυμπιακός δεν έπεισε για δεύτερο σερί ματς μέσα στο 2022 με την απόδοσή του μένοντας στο 0-0 με τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι της...

Κυρ. Μητσοτάκης: «Έχουμε έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά»

Στην τελετή μνήμης για τον εκλιπόντα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, στο Στρασβούργο παρέστη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα μίλησε σε...