Αρχική Επικαιρότητα Σαφής η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Οι κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων στηρίζουν μια...

Σαφής η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Οι κάτοικοι των Διαποντίων Νήσων στηρίζουν μια κοιτίδα του ελληνισμού με την παραμονή τους εδώ»

Τους Οθωνούς, το Μαθράκι και την Ερεικούσα, επισκέφτηκε σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος για τους κατοίκους των Διαποντίων Νησιών.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Αμύνης, Αλκιβιάδη Στεφανή, έφτασε λίγα λεπτά μετά της 10.00 το πρωί στους Οθωνούς όπου επισκέφθηκε το εμβολιαστικό κέντρο του νησιού, ενώ αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρωικώς πεσόντων ανδρών του υποβρυχίου «Πρωτεύς».
Επόμενος σταθμός της Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν το Μαθράκι, το πιο μικρό νησάκι του νησιωτικού συμπλέγματος των Διαποντίων Νήσων. Οι ελάχιστοι κάτοικοι του νησιού την υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς είναι η πρώτη Πρόεδρος της Δημοκρατίας που επισκέπτεται το νησί.
Τελευταίος σταθμός της κ. Σακελλαροπούλου ήταν η Ερεικούσα, όπου πρώτα επισκέφθηκε το εμβολιαστικό κέντρο του νησιού και αμέσως μετά μετέβη στο δημοτικό σχολείο, όπου την περίμεναν οι μοναδικοί τρεις μαθητές του και η δασκάλα τους.
Ολοκληρώνοντας το πλαίσιο των επισκέψεών της στα Διαπόντια Νησιά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δήλωσή της, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή της από την επίσκεψή της «στο δυτικότερο άκρο της πατρίδας μας», εξήρε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για την άρτια διεξαγωγή των εμβολίων στους κατοίκους των νησιών, αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη συμβολή τους στα Διαπόντια Νησιά, και απευθυνόμενη στους κατοίκους των νησιών, είπε: «Θέλω να γνωρίζουν οι κάτοικοι των νησιών αυτών ότι ξέρουμε πως στηρίζουν μία κοιτίδα του ελληνισμού με την παραμονή τους εδώ και ότι η Πολιτεία είναι παρούσα, τους ακούει και θα τους στηρίζει πάντα».
Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:
«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση βρέθηκα σήμερα στα Διαπόντια Νησιά, τους Οθωνούς, το Μαθράκι και την Ερείκουσα, νησιά στο δυτικότερο άκρο της πατρίδας μας, τόπους μοναδικής ομορφιάς και γαλήνης. Η επίσκεψή μου συνέπεσε με το εγχείρημα του εμβολιασμού στα νησιά αυτά και θα ήθελα εδώ να εξάρω, εκτός φυσικά από τη σημαντική συμβολή του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, και τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων στο εμβολιαστικό εγχείρημα και γενικότερα τη διακριτική τους υποστήριξη σε αυτές τις περιοχές.
Ξέρω ότι πολλοί μένουν στον τόπο τους από την αγάπη για τον τόπο αυτό παρόλα τα προβλήματα και τις αντίξοες συνθήκες. Επίσης, Έλληνες της διασποράς επιστρέφουν εδώ για να βρουν τη μοναδική γαλήνη που προσφέρουν τα νησιά αυτά. Είναι πολύ σημαντικό ότι στην Ερείκουσα, όπου βρίσκομαι αυτήν τη στιγμή, λειτουργεί και το σχολειό. Πριν από ενενήντα χρόνια είχε εκατό μαθητές, τώρα μόνο τρεις. Μακάρι σύντομα να μπορέσουν να λειτουργήσουν σχολεία και στα υπόλοιπα νησιά.
Θέλω, όμως, να γνωρίζουν οι κάτοικοι των νησιών αυτών ότι ξέρουμε ότι στηρίζουν μια κοιτίδα ελληνισμού με την παραμονή τους εδώ κι ότι η Πολιτεία είναι παρούσα. Αυτήν την ανάγκη αισθάνθηκα να εκφράσω με την επίσκεψή μας, που είναι πιο επιτακτική τώρα, τον καιρό της πανδημίας – ότι η Πολιτεία είναι παρούσα, ότι τους ακούει και θα τους στηρίζει πάντα».

«Η επίσκεψη της Προέδρου στα Διαπόντια νησιά έχει συμβολικό και εθνικό χαρακτήρα» δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση υποδέχθηκαν σήμερα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα Διαπόντια νησιά. Οι ελάχιστοι μόνιμοι κάτοικοι, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, έσπευσαν να την ανταμώσουν, κρατώντας όλα τα μέτρα προστασίας λόγω κορονοϊου και να της χαρίσουν μικρά δωράκια, όπως λουλούδια, μέλι και ελαιόλαδο, ενώ οι τρεις μοναδικοί μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ερείκουσας, το μοναδικό σχολείο που λειτουργεί από πέρυσι στα Διαπόντια νησιά, τις χάρισαν ζωγραφιές από τον τόπο τους.

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στα Διαπόντια νησιά, η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου, η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων, Μερόπη Υδραίου, ο κυβερνητικός βουλευτής της Κέρκυρας Στέφανος Γκίκας, εκπρόσωποι των λιμενικών αλλά και στρατιωτικών αρχών του τόπου, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλης και ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, Λεωνίδας Ρουμπάτης.

«Σήμερα είναι μία ξεχωριστή μέρα στα Διαπόντια νησιά. Είναι μία μέρα συμβολική όπου η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας σημαίνει την εθνική προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί για την προστασία της Δημόσιας Υγείας» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων Μερόπης Υδραίου.

«Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στα Διαπόντια νησιά έχει συμβολικό και εθνικό χαρακτήρα, καθώς προσφάτως η Βουλή μας θεσμοθέτησε τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Οπότε, αυτή η επίσκεψη, παίρνει ακόμη μεγαλύτερο νόημα, περιεχόμενο και σημασία. Τα Διαπόντια νησιά είναι τα διαμάντια του δήμου μας και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα, καθώς οι κάτοικοι εδώ κρατάνε τις Θερμοπύλες της χώρας μας» είπε η δήμαρχος.

Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας στα Διαπόντια νησιά, ήταν το καλύτερο δώρο που πήραν οι κάτοικοι που ζουν «παραγκωνισμένοι» στα μικρά αυτά νησάκια του Ιονίου και πολλές φορές για μήνες αποκλεισμένοι κατά τη χειμερινή περίοδο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε μαζί τους, ενώ αυτό που της ζήτησαν οι κάτοικοι ήταν να τους επισκέπτεται πιο συχνά.

Να σημειωθεί πως στο μικρό Μαθράκι, που οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους εξήντα, ήταν οι πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκεπτόταν το νησί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέος σεισμός 3,4 Ρίχτερ στη Θήβα

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,4 στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε απόψε στη Θήβα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στις...

«Ασυνήθιστα μεγάλος μετεωρίτης» φώτισε τον ουρανό στο νότιο τμήμα της Νορβηγίας

Ένας «ασυνήθιστα μεγάλος μετεωρίτης» φώτισε για λίγο τον ουρανό στη νότια Νορβηγία σήμερα, προκαλώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα ήχου και φωτός, καθώς διέσχιζε τον ουρανό...

Πορτογαλία: Πέθανε ο Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο, «στρατηγός» της Επανάστασης των Γαριφάλλων

Ο Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο, στρατηγός του "κινήματος των λοχαγών" που ανέτρεψε τη δικτατορία στις 25 Απριλίου 1974 στην Πορτογαλία, απεβίωσε σήμερα στη Λισαβόνα...

Σε ύφεση η πυρκαγιά κοντά σε κατοικημένη περιοχή στον Άγιο Νικόλαο Σαλαμίνας

Σε ύφεση βρίσκεται, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι κοντά σε κατοικημένη περιοχή, στον Αγιο Νικόλαο, στη...

Χανιά: Θάνατος εργαζόμενου σε ξενοδοχείο του Αποκόρωνα

Εργαζόμενος σε ξενοδοχειακή μονάδα του Αποκόρωνα, έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της Κυριακής, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, χτυπήθηκε από το...