Πέντε καταδίκες σε θάνατο για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

0
541

Πέντε Σαουδάραβες καταδικάστηκαν σε θάνατο και τρεις σε ποινές φυλάκισης συνολικά 24 ετών, αλλά δύο από τους βασικούς υπόπτους αθωώθηκαν στη δίκη για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Το ποινικό δικαστήριο του Ριάντ επέβαλε τη θανατική ποινή σε πέντε πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα «για τη διάπραξη και την άμεση συμμετοχή στη δολοφονία του θύματος», αναφέρει ο εισαγγελέας σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τον Σαούντ Αλ Καχτάνι, έναν πρώην στενό σύμβουλο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, διεξήχθη έρευνα, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος, ενώ ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άχμεντ αλ Ασίρι, αθωώθηκε.

Τον Νοέμβριο ο Σαουδάραβας εισαγγελέας δήλωσε ότι ο Καχτάνι είχε συζητήσει για τις δραστηριότητες του Κασόγκι, προτού ο δημοσιογράφος μπει στο προξενείο, με την ομάδα η οποία προχώρησε στην δολοφονία του πρώην αρθρογράφου της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post.

Ο εισαγγελέας σημείωσε ότι ο Καχτάνι έδρασε σε συντονισμό με τον Ασίρι, ο οποίος, όπως διευκρίνισε, είχε δώσει εντολή για τον επαναπατρισμό του Κασόγκι από την Τουρκία και ότι ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων που βρισκόταν εκεί αποφάσισε τότε να τον σκοτώσει.

Ο Καχτάνι ανακρίθηκε, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες «ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων», ενώ στον Ασίρι, στον οποίο είχαν απαγγελθεί κατηγορίες, αθωώθηκε για τον ίδιο λόγο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.

Από τους 11 ανθρώπους στους οποίους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες στην υπόθεση αυτή, 5 καταδικάστηκαν σε θάνατο, 3 σε ποινές φυλάκισης συνολικά 24 ετών και οι υπόλοιποι αθωώθηκαν, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Οι τρεις στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης καταδικάστηκαν «για τον ρόλο τους στη συγκάλυψη του εγκλήματος αυτού και την παραβίαση της νομοθεσίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σαουδάραβα γενικού εισαγγελέα, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι έρευνες που έγιναν απέδειξαν ότι δεν υπήρχε «εχθρότητα» μεταξύ αυτών που καταδικάστηκαν και του Κασόγκι πριν από το έγκλημα.

Οι καταδικασθέντες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, 21 άνθρωποι είχαν συλληφθεί και 10 είχαν κληθεί για ανάκριση χωρίς να συλληφθούν, σύμφωνα και πάλι με την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.

Το δικαστήριο του Ριάντ που είχε αναλάβει την υπόθεση πραγματοποίησε συνολικά 9 ακροαματικές διαδικασίες παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας, όπως και συγγενών του Κασόγκι, διευκρίνισε ο ίδιος.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η δολοφονία του Κασόγκι δεν ήταν προμελετημένη», αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.

Ο Κασόγκι ο οποίος διέμενε στις ΗΠΑ και είχε ασκήσει κριτική στον πρίγκιπα διάδοχο εθεάθη τελευταία φορά στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου του 2018 όπου είχε μεταβεί για να πάρει κάποια έγγραφα ενόψει του γάμου του. Το άψυχο σώμα του φέρεται ότι διαμελίστηκε και απομακρύνθηκε από το κτίριο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί τα λείψανά του.

Η δολοφονία αυτή προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, αμαυρώνοντας την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου. Η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις είπαν ότι πιστεύουν πως ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε την εντολή για τον θάνατο του δημοσιογράφου, αλλά Σαουδάραβες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν είχε κανέναν ρόλο σε αυτήν. Έντεκα Σαουδάραβες ύποπτοι δικάστηκαν για τον θάνατο του δημοσιογράφου, ενώ η δικαστική αυτή διαδικασία στο Ριάντ χαρακτηρίστηκε από μυστικότητα.

«Καταστρατήγηση της δικαιοσύνης» καταγγέλλουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

«Καταστρατήγηση της δικαιοσύνης» καταγγέλλει σήμερα η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (MSF), αναφερόμενη στην καταδίκη σε θάνατο, έπειτα από δίκη κεκλεισμένων των θυρών στη Σαουδική Αραβία, 5 Σαουδαράβων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Στη δίκη αυτή δεν έγιναν σεβαστές «οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαιοσύνης» και η καταδίκη αυτή θα μπορούσε να αποτελεί «μέσο για να σιωπήσουν για πάντα μάρτυρες της δολοφονίας» του δημοσιογράφου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018, προσθέτει ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης προάσπισης των δημοσιογράφων Κριστόφ Ντελουάρ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 5 Σαουδάραβες καταδικάστηκαν σε θάνατο για τη δολοφονία του δημοσιογράφου, αλλά δύο από τους βασικούς υπόπτους, ο Σαούντ αλ Καχτάνι, πρώην στενός σύμβουλος του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και ο στρατηγός Άχμεντ αλ Ασίρι, ο πρώην δεύτερος στην ιεραρχία των υπηρεσιών πληροφοριών, αθωώθηκαν.

«Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί για τις διακρίσεις που έγιναν στις αποφάσεις αυτές», συνέχισε ο Κριστόφ Ντελουάρ. «Ελπίζουμε ότι η Σαουδική Αραβία θα επανορθώσει με μια έφεση που θα γίνει δημοσίως, και αποδείξεις. Με την απονομή δικαιοσύνης με αυτόν τον τρόπο δεν θα αποκατασταθεί η εικόνα του βασιλείου», επισήμανε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας, το δικαστήριο του Ριάντ που είχε αναλάβει την υπόθεση πραγματοποίησε συνολικά 9 ακροαματικές διαδικασίες παρουσία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας, όπως και συγγενών του Κασόγκι.

Οι καταδίκες στη Σαουδική Αραβία απέχουν «μακράν» από την απόδοση δικαιοσύνης, αναφέρει η Άγκυρα

Η Τουρκία επέκρινε σήμερα τις αποφάσεις σαουδαραβικού δικαστηρίου σε βάρος των υπόπτων της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη εκτιμώντας ότι απέχουν «μακράν» από το να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε πέντε άτομα σε θάνατο αλλά αθώωσε δύο από τους βασικούς υπόπτους, απέχουν «μακράν από τις προσδοκίες της χώρας μας και της διεθνούς κοινότητας για να διαλευκανθούν όλες οι πλευρές της δολοφονίας αυτής και για την απόδοση δικαιοσύνης», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, συνεργάτης της Washington Post, δολοφονήθηκε σε ηλικία 59 ετών, τον Οκτώβριο του 2018, κατά τη διάρκειας μιας επιχείρησης που βύθισε τη Σαουδική Αραβία σε μια από τις χειρότερες διπλωματικές της κρίσεις και αμαύρωσε την εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ο εντολέας της δολοφονίας.

Επικριτής του σαουδαραβικού καθεστώτος, του οποίου άλλοτε ήταν προσκείμενος, ο δημοσιογράφος στραγγαλίστηκε και το σώμα του τεμαχίστηκε από 15μελή ομάδα που ταξίδεψε από το Ριάντ για να φτάσει στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους. Εναπομείναντα μέλη του σώματος του Κασόγκι δεν βρέθηκαν ποτέ.

Μετά τις διάφορες εκδοχές της δολοφονίας που έδωσαν, οι αρχές του Ριάντ κατέληξαν να την παραδεχτούν, δηλώνοντας ωστόσο ότι ο φόνος διαπράχθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες που έδρασαν μόνοι και χωρίς άνωθεν εντολή.

Πέντε Σαουδάραβες που διώκονταν για τη δολοφονία καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήριο του Ριάντ, ανακοίνωσε σήμερα ο Σαουδάραβας εισαγγελέας.

Ο Σαούντ αλ-Καχτάνι, στενός συνεργάτης του πρίγκιπα διαδόχου απαλλάχθηκε των κατηγοριών, ενώ ο πρώην υπ΄αριθμόν 2 των υπηρεσιών πληροφοριών, στρατηγός ‘Αχμεντ αλ-Ασίρι αθωώθηκε. Οι δύο άνδρες θεωρούνταν ωστόσο ως οι βασικοί ύποπτοι της δολοφονίας.

Η τύχη του πτώματος του Κασόγκι, η ταυτοποίηση των υποκινητών της δολοφονίας και ενδεχόμενων τοπικών συνεργατών είναι ερωτήματα που μένουν αναπάντητα και αυτό αποτελεί θεμελιώδες μειονέκτημα για την απόδοση δικαιοσύνης», πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο.