Να αναγνωριστεί δημοσίως το νόμιμο έργο των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διασφαλιστεί ότι το Μητρώο για τις ΜΚΟ θα απλοποιηθεί και θα καταστεί πιο διαφανές και να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος μηχανισμός παρακολούθησης και εποπτείας για την επιτήρηση του συνολικού χειρισμού της κατάστασης της μετανάστευσης συνέστησε, μεταξύ άλλων, η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Μαίρη Λόλορ σε συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της δεκαήμερης επίσκεψης της στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για θέματα υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων συναντήθηκε με εκπροσώπους υπουργείων, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, διεθνείς οργανισμούς, εκπροσώπους της Αστυνομίας και του Λιμενικού, δικηγόρους, εισαγγελείς, καθώς και υπερασπιστές δικαιωμάτων των προσφύγων, των ΛΟΑΤΚΙ, των γυναικών και της προστασίας του περιβάλλοντος, σε Αθήνα, Λέσβο, Σάμο, Χίο και Θεσσαλονίκη.
Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση των προκαταρκτικών συμπερασμάτων της επίσκεψης, η κ. Λόλορ αναγνώρισε τις «σημαντικές προσπάθειες» που έχει καταβάλει η κυβέρνηση «για να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρώπων που αναζητούν άσυλο στην επικράτειά της» και δήλωσε «εντυπωσιασμένη από την ποιότητα των δομών». Ωστόσο, έκανε λόγο για μια πολιτική, από το 2019 και μετά «που προτεραιοποιεί την ασφάλεια και την πρόληψη, αντί την αλληλεγγύη».
Η κα Λόλορ υποστήριξε ότι οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα «αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις για τις δράσεις τους και δραστηριοποιούνται σε ένα ολοένα και πιο εχθρικό περιβάλλον» από φορείς, μέσα ενημέρωσης και ευρύ κοινό και έκανε λόγο για «αίσθημα διάχυτου φόβου που νιώθει ένα σημαντικό ποσοστό των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δείχνει να απορρέει άμεσα από την ποινικοποίηση της μετανάστευσης και του νόμιμου, ειρηνικού έργου που επιτελούν».
Μεταξύ άλλων εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων «γίνονται στόχος εχθρικών σχολίων, μεταξύ άλλων από κυβερνητικούς φορείς». Στο πλαίσιο αυτό, απαντώντας σε ερώτηση για τον διασώστη, Ιάσονα Αποστολόπουλο και την Ολλανδή δημοσιογράφο, Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, ανέφερε ότι δέχονται «επιθέσεις και αυτό τους βάζει σε κίνδυνο».
Η κ. Λόλορ έκανε μνεία στο Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κάνοντας λόγο για «δυσανάλογες απαιτήσεις» στη διαδικασία εγγραφής. Πάντως, επισήμανε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο «και με το διαρκή διάλογο που έχουμε, ελπίζουμε να συνεχιστεί η προσπάθεια να βελτιωθεί το Μητρώο». Την ίδια ώρα, ανέφερε, η κοινωνία των πολιτών και οι ανθρωπιστικοί φορείς «δεν έχουν ουσιαστικά κανενός είδους πρόσβαση στους αιτούντες άσυλο στις περιοχές άφιξης», ενώ οι δικηγόροι και οι οργανώσεις που παρέχουν νομική βοήθεια σε αιτούντες άσυλο έχουν «περιορισμένη δυνατότητα πρόσβασης» στις δομές.
Η ειδική εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία της για αναφορές περί «συλλήψεων, εκφοβισμών και κακομεταχείρισης γυναικών, υπερασπιστριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε χώρους της αστυνομίας». Έκανε συγκεκριμένη αναφορά και σε υπερασπιστές ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων οι οποίοι αντιμετωπίζουν «ανώνυμες απειλές, διαδικτυακές και σωματικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων από ακροδεξιούς εξτρεμιστές και άλλους».
Τέλος, η κ. Λόλορ αναφέρθηκε σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την παροχή προσωρινών μέτρων προστασίας σε μετανάστες που εντοπίστηκαν στον Έβρο, παρά τις οποίες οι ελληνικές αρχές «δεν έχουν ανταποκριθεί και οι μετανάστες έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία».
Η έκθεση της Μαίρης Λόλορ θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2023.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ