«Η Τουρκία, έστω και τώρα, οφείλει να συμμορφωθεί με το αυστηρό μήνυμα των εταίρων μας και να εγκαταλείψει την τακτική κλιμάκωσης, την επιθετική ρητορική και τον αναθεωρητισμό», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη του στο ethnos.gr.
«Η Ελλάδα δεν ακολουθεί τον δρόμο της όξυνσης, τον οποίο έχει επιλέξει η Τουρκία. Δε σηκώνουμε πολεμική παντιέρα» και προσθέτει «μιλάμε τη γλώσσα της διπλωματίας, του διαλόγου, της διεθνούς συνεργασίας», τονίζει. «Προτάσσουμε το Διεθνές Δίκαιο, όπως πάντα, και επικοινωνούμε τις θέσεις μας με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, με ιστορικά, νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης».
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει πως ο κύκλος διεθνοποίησης των τουρκικών απειλών έχει ήδη αποφέρει καρπούς και αναφέρεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Για να τονίσει πως παράλληλα «ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, ώστε να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και στρατιωτικά, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Η Ελλάδα είναι ασφαλής, αποφασισμένη και έτοιμη».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι «αποτελεί μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα ότι για άλλη μια φορά πετύχαμε να γίνει ρητή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων στην τουρκική προκλητικότητα και μάλιστα κατά τρόπο που μας καλύπτει πλήρως».
«Πετύχαμε οι εταίροι μας να συμμεριστούν τις θέσεις μας και να καταδικάσουν χωρίς επιφυλάξεις τον τουρκικό αναθεωρητισμό, καλώντας την ‘Αγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών. Το ηχηρό μήνυμα της ΕΕ κατά της τουρκικής προκλητικότητας αποτελεί μια ακόμη επιτυχία της ευρωπαϊκής μας πολιτικής».
Αναφορικά με το ζήτημα της ενέργειας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και η λύση που απαιτείται είναι συλλογική. «Χρειάζεται συντονισμένη αντίδραση και τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η αποσύνδεση τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ