Αρχική Επικαιρότητα Μ. Σχοινάς: «Τώρα διαμορφώνουμε το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής»

Μ. Σχοινάς: «Τώρα διαμορφώνουμε το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής»

Το Σύμφωνο Σταθερότητας μετά την πανδημία δεν θα είναι σίγουρα το ίδιο μ’ αυτό που υπήρχε προ της πανδημίας, αλλά ούτε και μ’ αυτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τώρα διαμορφώνουμε το νέο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα. Υπάρχουν προτάσεις όπως για την εξαίρεση κάποιου είδους δαπανών από το δημόσιο χρέος. Αυτά συζητώνται, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στο συνέδριο Greek Economic Summit που οργανώνεται από το Ελληνικό-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Με αφορμή την υγειονομική κατάσταση, είπε ότι «η υποχρεωτικότητα είναι στο τραπέζι, πάμε προς διεύρυνση και είναι το θέμα που θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 16-17 Δεκεμβρίου».

Ο αντιπρόεδρος προανήγγειλε εξελίξεις σε ένα θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως είναι η εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, λέγοντας ότι το αντιμετωπίσαμε με επιτυχία πολιτικά και ότι «στο πλαίσιο των προτάσεών μας για την αναδιοργάνωση των κανόνων του Σένγκεν θα θέσουμε και με νομικό περιεχόμενο τον όρο εργαλειοποίηση και θα ανοίξουμε μια σειρά από επιλογές στα κράτη που υφίστανται τα φαινόμενα αυτά να μπορούν να οργανώσουν καλύτερα την άμυνά τους».

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας είπε ότι οι συνδυαστικές απαντήσεις της ΕΕ στην πανδημία – εμβολιασμοί, κοινοτικό πιστοποιητικό και Ταμείο Ανάκαμψης – οδήγησαν την Ελλάδα σε ένα ποσοστό ανάπτυξης 7,1% για το 2021 και καλύτερες προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

Και στις δύο ακτές του Ατλαντικού υπάρχει η πρόθεση να χτίσουμε καλύτερο μοντέλο ανάπτυξης, είπε δίνοντας έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του νέου παραγωγικού μοντέλου.

Στην ΕΕ, οι πυλώνες του νέου αναπτυξιακού πρότυπου είναι η «πράσινη» συμφωνία και η ψηφιακή μετάβαση και για πρώτη φορά έχουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να τους στηρίξουμε: Το Ταμείο Ανάκαμψης και τα Εθνικά Σχέδια Ανάπτυξης που ήδη εφαρμόζονται.

Ανέπτυξε ενώπιον των επιχειρηματιών το ελληνικό σχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «από τα καλύτερα δομημένα» με τρεις βασικές πτυχές: Το ένα τρίτο των επιδοτήσεων 6,2 δισ. ευρώ αφορά τους κλιματικούς στόχους, το δεύτερο αφορά επενδύσεις στον κοινωνικό ιστό – απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή – με 5,2 δισ. και το τρίτο επενδύσεις και δάνεια για τον μετασχηματισμό του επενδυτικού πλαισίου που φτάνουν τα 17 δισ.ευρώ.

Αν προσθέσουμε, τόνισε, τις δαπάνες της επταετίας του ΕΣΠΑ «έχουμε για πρώτη φορά στα 40 χρόνια της ένταξης της χώρας στην ΕΕ ένα φάκελο χωρίς προηγούμενο, μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε».

Όλα αυτά τα εργαλεία, προσέθεσε, πρέπει να συνοδευτούν από επιθετικές επενδύσεις και καινοτομία του ιδιωτικού τομέα.

Αναφέρθηκε ειδικά στον αμερικανικό επιχειρηματικό κλάδο στην Ελλάδα, ο οποίος «παίζει καθοριστικό ρόλο και θέλουμε να ενισχύεται». Μίλησε αναλυτικά για τη δημιουργία του ψηφιακού hub της Pfizer, τη δημιουργία διεθνούς κέντρου καινοτομίας από τη Cisco, την παρουσία της Deloitte, καθώς και τις προβλεπόμενες επενδύσεις από τη Microsoft και την Amazon. «Βλέπουμε έναν δυναμισμό της αμερικανικής επιχειρηματικής παρουσίας που όχι μόνον είναι καλοδεχούμενος αλλά και συμβατός με τις ευρωπαϊκές αναπτυξιακές προτεραιότητες», είπε χαρακτηριστικά

Ως προς τη διατλαντική ατζέντα, όπως διαμορφώθηκε στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ με τέσσερις βασικές προτεραιότητες: την καταπολέμηση της πανδημίας, την προώθηση της «πράσινης» ανάπτυξης, την ενίσχυση του εμπορίου και της τεχνολογικής συνεργασίας και τέλος ασφάλεια, είπε ότι «τους τελευταίους πάντε μήνες έχουμε κάνει πολλές προόδους».

Συνεργαστήκαμε πολύ στενά στη Γλασκόβη για το περιβάλλον, στον τομέα του εμπορίου λύσαμε χρόνιες διαφορές για τα πολιτικά αεροσκάφη, τον χάλυβα, το αλουμίνιο και εγκαινιάσαμε τον Σεπτέμβριο ένα πολύ φιλόδοξο συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογιας ΕΕ-ΗΠΑ για τη δημιουργία κοινών κανόνων για τις τεχνολογίες αιχμής.

Στο θέμα της πανδημίας έχουμε κοινή ομάδα εργασίας για να άρουμε όποια εμπόδια υπάρχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Ν. Λυμπεράκη, ως προς τις ευρωατλαντικές σχέσεις μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ με τη Βρετανία και την Αυστραλία (AUKUS) είπε ότι ενώ έχουμε κάνει πολλή πρόοδο στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ, σε κάποιες γεωπολιτικές εξελίξεις η ΕΕ θα ήθελε περισσότερη διαβούλευση και αυτό προϋποθέτει επένδυση στις σχέσεις και εμπιστοσύνη.

Τέλος, υπερασπίστηκε τις νέες προσφυγικές δομές στα νησιά λέγοντας ότι η Μόρια ήταν η αφορμή για να ξαναχτίσουμε ένα πλαίσιο δομών που χρηματοδοτούνται 100% από τον ευρωπαίκό προϋπολογισμό και βοηθούν την Ελλάδα και την Ευρώπη να διαχειριστούν μαζί την πίεση στα εξωτερικά σύνορα. Είναι δομημένες σύμφωνα με τις αξίες μας, είναι μια νέα σελίδα και πριν τα κρίνουν κάποιοι πρέπει να τα επισκεφθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τραγωδία στα Μελίσσια: Ένας 77χρονος γλίστρησε στον πάγο και σκοτώθηκε

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 77χρονος στα Μελίσσια Αττικής, ο οποίος γλίστρησε στον πάγο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 77χρονος...

Έρχονται Καρβάλιο και Κεϊτά για τον Ολυμπιακό!

«Διπλό» χτύπημα για τον Ολυμπιακό που φέρνει στην Ελλάδα τους Ζοάο Καρβάλιο και Ντίμπι Κειτά! Ο Καρβάλιο αγωνίζεται στη Νότιγχαμ Φόρεστ και την ...

Covid-19: Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας, άλλες υιοθετούν πιο αυστηρούς κανόνες

Η Δανία και η Αυστρία έγιναν σήμερα οι τελευταίες χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς της COVID-19, ακολουθώντας αντίστοιχες κινήσεις από τη Βρετανία, την Ιρλανδία...

Ν. Ανδρουλάκης: «Μισή και κατόπιν εορτής η συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη»

«Για άλλη μια φορά, ο κ. Μητσοτάκης ζητά συγγνώμη κατόπιν εορτής», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε σχόλιό του την ομιλία...

ΗΠΑ: Ένας νεκρός, 38 αγνοούμενοι, αφότου σκάφος ανετράπη στα ανοικτά της Φλόριντα

Ομάδες διάσωσης ανέσυραν ένα πτώμα, κατά τη διάρκεια των ερευνών τους για τον εντοπισμό 39 ανθρώπων που αγνοούνταν, αφότου το σκάφος τους ανατράπηκε στα...