Αρχική Επικαιρότητα Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Φώφη Γεννηματά: «Να παρθούν άμεσα μέτρα...

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Φώφη Γεννηματά: «Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, όχι άλλες καθυστερήσεις»

H δραματική κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα με την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία απασχόλησε τηλεδιάσκεψη της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά με ιατρούς και νοσηλευτές από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από τα Νοσοκομεία Παπανικολάου, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Αγ. Δημήτριος, Παπαγεωργίου, Αγ. Παύλος και το Νοσοκομείο Δράμας.
Στην συζήτηση συμμετείχαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής στην Κ. Μακεδονία, Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Γιώργος Φραγγίδης, Χαρά Κεφαλίδου, Απόστολος Πάνας, ο υπεύθυνος της Κ.Ο. Ανδρέας Πουλάς και ο Μπουρχάν Μπαράν, ο γραμματέας του Τομέα Υγείας, Κ. Μπαργιώτας , ο γραμματέας Οργανωτικού, Στ. Παραστατίδης και οι γραμματείς των Ν.Ε. του Κινήματος στην Α’ και Β΄Θεσσαλονίκης, Νίκος Κριθαρίδης και Γιάννης Κυανίδης, και ο υπεύθυνος Περιφέρειας για την Συνδιάσκεψη Π. Τσαραμπουλίδης.

Μετά την τηλεδιάσκεψη η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής δήλώσε πως «υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση για το πως φθάσαμε ως εδώ. Για το άνευ όρων άνοιγμα των χερσαίων συνόρων, τον συνωστισμό στον ΟΑΣΘ, τα όσα έγιναν κατά τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου, την χαλαρότητα έως έλλειψη ελέγχων στην τήρηση των μέτρων. Θα μπορούσαμε να είχαμε με μέτρα πρόληψης περιορίσει την ένταση του δεύτερου κύματος και καθυστερήσει την εξάπλωση του ιού. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος προετοιμασίας και ακόμη και τα περιοριστικά μέτρα πάρθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση, πολύ αργά».

Η κυρία Γεννηματά εξήρε τις προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών που δίνουν μάχη σε συνθήκες υγειονομικού «πολέμου» στη Θεσσαλονίκη και στη Δράμα, όπου, όπως ανέφερε, «η κατάσταση είναι τραγική και κανένας υπεύθυνος από την κεντρική Διοίκηση δεν έχει ασχοληθεί με το νοσοκομείο της πόλης. Παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες και χωρίς την απαραίτητη στήριξη από την πολιτεία». Εθεσε ως άμεση προτεραιότητα να παρθούν άμεσα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, όχι άλλες καθυστερήσεις ενώ σχολίασε πως «η κυβέρνηση έχει ανοίξει μια συζήτηση, μέσω διαρροών, για το κλείσιμο των βόρειων συνόρων. Εκείνοι έχουν τα στοιχεία, αν το κρίνουν να προχωρήσουν άμεσα σε αποφάσεις. Δεν χωρούν επικοινωνιακοί χειρισμοί. Αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει όποιος εισέρχεται στη χώρα και από τα Βόρεια σύνορα να έχει αρνητικό τεστ».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε την επείγουσα ανάγκη για ενίσχυση των υποδομών του ΕΣΥ στην Θεσσαλονίκη που ήταν ανεπαρκής και μόνο 15 νέες κλίνες ΜΕΘ δημιουργήθηκαν στο ΑΧΕΠΑ ενώ δεν υπάρχει κατάλληλα εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό. «Οι υπάρχοντες φθάνουν πάνω από τα όρια της εξουθένωσης. Στηριζόμαστε στο φιλότιμο και στον εθελοντισμό. Αξίζει να δώσουμε και πάλι συγχαρητήρια στους νοσηλευτές – νοσηλεύτριες που έρχονται από την Κρήτη, την Κομοτηνή, τα Γιάννενα. Όμως αυτά δεν αρκούν», σημείωσε και υπογράμμισε: «Έχουμε πόλεμο. Και χρειάζονται άμεσα νέα, στοχευμένα μέτρα για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες, να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε:

1. Άμεση διενέργεια των 300 προσλήψεων ιατρών για τις εντατικές

2. Το επικουρικό προσωπικό που δουλεύει σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία να μονιμοποιηθεί και έμπειροι ιατροί που συνταξιοδοτούνται, να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν για ένα ακόμη χρόνο (εθελοντικά). «Οι ιδιώτες γιατροί στο σύστημα δεν είναι λύση. Αποτελεί πρόκληση η ανικανότητα της κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξη του ΕΣΥ ακόμα και μέσα στην πανδημία, που όχι μόνο το οδηγεί σε αδιέξοδο αλλά προκαλεί και πολλά ερωτηματικά», παρατήρησε.

3. Ένταξη στον σχεδιασμό και στις εφημερίες των ιδιωτικών κλινικών και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Υπό ενιαίο συντονισμό δημοσίας αρχής.

4. Επαναλειτουργία νοσοκομείων που παροπλίστηκαν όπως το Παναγία και το Λοιμωδών για περίθαλψη ασθενών με ιό, βεβαίως με σωστή προετοιμασία

5. Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που εμποδίζει την τοποθέτηση Ειδικευόμενων και Αγροτικών Ιατρών στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία.

6. Σε κάθε Νοσοκομείο με ασθενείς COVID δημιουργία ομάδας κρούσης (με επικεφαλής πνευμονολόγους) που θα συντονίζουν την προσπάθεια, εκπαιδεύοντας ταχύρρυθμα το σύνολο του προσωπικού.

7. Προσοχή στην διασφάλιση των απαραίτητων υλικών για την περίθαλψη των ασθενών ,αλλά και την προστασία του υγειονομικού προσωπικού. Αξιοποίηση όλων των δωρεών και άμεση αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων στην αποδοχή τους.

8. Ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τη διενέργεια των τεστ ώστε να αποσυμφορηθούν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των Νοσοκομείων και να αποφευγχθεί ο συγχρωτισμός στις τεράστιες ουρές που δημιουργούνται.

9. Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δημιουργία επιτελικής ομάδας για τη Δημόσια Υγεία, που θα αναλάβει με κινητά συνεργεία την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και δειγματοληπτικά τεστ για την έρευνα της διασποράς. ‘Αμεση προμήθεια μηχανημάτων ταχείας επεξεργασίας μοριακών τεστ.

Και επίσης
10. Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά και χορήγηση σε αυτούς του Δώρου Χριστουγέννων για το 2020 ως έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους.
Για τη τελευταία πρόταση σχετική τροπολογία θα καταθέσει η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή.

Πηγή; ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Χάρης Βαρθακούρης αποκάλυψε τα πλάνα της νέας εκπομπής με την Αντελίνα στον «αέρα» του ΣΚΑΪ

Η Αντελίνα Βαρθακούρη ανήκει πλέον στο δυναμικό του ΣΚΑΪ, όπου θα κάνει εκπομπή με τον σύζυγό της Χάρη Βαρθακούρη. Κι αν τις πρώτες ημέρες,...

Ο Δημήτρης Σκουλός φωτογραφίζεται γυμνός! Ποζάρει στον φακό της γυναίκας του και εντυπωσιάζει (ΕΙΚΟΝΑ)

Ο φωτογράφος και κριτής του GNTM Δημήτρης Σκουλός, φαίνεται ότι έχει μάθει αρκετά καλά τα κόλπα της δουλειάς του στη σύζυγό του. Γι' αυτό πόζαρε...

«Τουνάρα», έτσι ήσουν! Οι αλλαγές της εκρηκτικής ξανθιάς που γλεντάει τα σόσιαλ μίντια και δηλώνει με δήθεν αφέλεια: «Δεν έχω κάνει πλαστικές»… (Φωτο)

Έγινε γνωστή εξαιτίας  της εκρηκτικής της εμφάνισης αλλά και του ακόμα πιο εκρηκτικού χαρακτήρα της μέσα από τον πρώτο κύκλο του ριάλιτι μόδας του...

Εκτός Big brother η συνήθης… υποψήφια Ραμόνα! Την «έφαγαν» Άννα-Μαρία και Πυργίδης… (Βίντεο)

Το τηλεοπτικό κοινό "μίλησε" και στο χθεσινό live. Και τι αποφάσισε; Ότι η Άννα-Μαρία Ψυχαράκη και ο Δημήτρης Πυργίδης συνεχίζουν για άλλη μια εβδομάδα...

«Χρόνια πολλά παππού»! Η τρυφερή ανάρτηση του Νίνο για τον πρώην πεθερό του Γιώργο Βαρδινογιάννη… (Εικόνα)

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τον χωρισμό του Νίνο από τη Χρυσή Βαρδινογιάννη με την οποία έχει αποκτήσει δυο υπέροχα παιδιά και οι σχέσεις...