Αρχική Επικαιρότητα Γ. Βαρουφάκης: «Το ΜέΡΑ25 υπάρχει για να ξεγυμνωθεί ο μνημονιακός λαϊκισμός του…...

Γ. Βαρουφάκης: «Το ΜέΡΑ25 υπάρχει για να ξεγυμνωθεί ο μνημονιακός λαϊκισμός του… λεφτά υπάρχουν»

«Αυτό το «λεφτά υπάρχουν» της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να αναρωτηθούμε αν ισχύει. Και αν πράγματι υπάρχουν, ποιανού είναι και ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που εξελίσσεται στην Ολομέλεια.
«Είπατε κ. Σταϊκούρα ότι οι υπάλληλοι της τρόικας στην Αθήνα δήλωσαν ότι το ελληνικό χρέος δείχνει βιώσιμο. Δυστυχώς δεν έχουν περιθώριο να δηλώσουν κάτι άλλο, γιατί τη στιγμή που θα σηματοδοτήσουν το αντίθετο στις αγορές, θα απολυθούν!», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.
Κατήγγειλε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι «να μην μπαίνει χέρι στην τσέπη των ολιγαρχών όπως στην ενέργεια», την ίδια ώρα που δανείζεται «ασύστολα για να δίνει επιδόματα που να κατευνάζουν την λαϊκή οργή».
«Εσείς, που εμένα προσωπικά με δαιμονοποιήσατε για τα IOUs, τώρα πληρώνετε τον κόσμο με vouchers; Τουλάχιστον τα δικά μου IOUs είχαν στόχο την απεξάρτηση από την τρόικα, υπέρ των πολιτών, ενώ τα δικά σας, έχουν στόχο να συνεχίσει η πριμοδότηση της ολιγαρχίας» είπε ο κ. Βαρουφάκης και παρατήρησε: «Όταν σε μια χώρα σαν τη δική μας, με το υψηλότερο παγκοσμίως χρέος, τα επιτόκια τετραπλασιάζονται, όταν κάθε χρόνο δανειζόμαστε το 6% του ΑΕΠ, χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να δούμε τι θα γίνει μετά τις εκλογές; Θα ακούσουμε ότι «χρειάζονται θυσίες». Ποιών; Των μικρομεσαίων», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.
Αναφερόμενος στις διατάξεις για την πιστοληπτική βαθμολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων, ο κ. Βαρουφάκης κατήγγειλε: «Το ν/σ σας εισάγει τη διαδικασία «ποσοτικοποίησης» της πιστοληπτικής ικανότητας των πολιτών. Θα κολλάτε στο μέτωπο κάθε πολίτη ένα νούμερο, που θα αγκομαχούν να κρατούν ψηλά, για να έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται και να βουλιάζουν στο ιδιωτικό χρέος».
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ5 κατηγόρησε την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «διαγκωνίζεστε για το ποιος θα είναι στο τιμόνι όταν θα σκάσει η φούσκα και τα περί βιώσιμου χρέους θα ακούγονται όπως οι εξαγγελίες περί θωρακισμένης οικονομίας του κ. Αλογοσκούφη το 2008».
«Η χώρα έχει ανάγκη από συγκρότηση προοδευτικού μετώπου με συγκροτημένο ριζοσπαστικό πρόγραμμα ρήξης που μόνο πριν τις κάλπες μπορεί να σφυρηλατηθεί. Για αυτό είναι το ΜέΡΑ25 εδώ, ενάντια στον μνημονιακό λαϊκισμό του «λεφτά υπάρχουν, αρκεί να κάτσουμε στα κλούβια αυγά μας»», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και προσέθεσε: «Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, στόχο έχετε να κάνετε «διορθωτικές κινήσεις». Εμείς λέμε ότι για να αλλάξει ρότα η χώρα θέλει δουλειά, θάρρος, κοινό πρόγραμμα ρήξης. Είμαστε εδώ για να ξεριζωθεί ο μνημονιακός λαϊκισμός του «λεφτά υπάρχουν»».
Προέτρεψε τα κόμματα εξουσίας, «μια εβδομάδα μετά τη ΔΕΘ όπου ο ελληνικός λαός κόντεψε να πνιγεί από τον οχετό των υποσχέσεων από τον κ. Μητσοτάκη και όλα τα κόμματα εξουσίας, είναι καλό να συγκρατηθούμε, γιατί θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε στον ελληνικό λαό».

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας μας είπαν λεφτά υπάρχουν, αρκεί να μην αλλάξει ρότα το καλό πλοίο «η Ελλάς», 70 δισ. ο ένας, 80 δισ. ο άλλος με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα εργαλεία. Ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 1,7 δισ. της Κυβέρνησης έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα του Αυγούστου. Υποτίθεται πως πήρατε 1,1 δισ. από τους παραγωγούς και το δώσατε στους παρόχους και ποιοι είναι οι πάροχοι; Οι ίδιοι με τους παραγωγούς. Έτσι παράλληλα και ο προϋπολογισμός πρέπει να δώσει από περαιτέρω δανεικά σε αυτούς, αρκεί να μην μπει το χέρι στην τσέπη των ολιγαρχών», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και προειδοποίησε: «Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα ενοίκια, το πρόβλημα είναι υπαρκτό, όταν επιδοτείς όμως τη ζήτηση σε μια περίοδο που αυξάνονται οι τιμές, θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές. Αντί για επιδόματα και δάνεια, αυξήστε την προσφορά. Πώς; Με έναν Οργανισμό Κοινωνικής Κατοικίας για να αυξηθεί η προσφορά σοβαρά και στοχευμένα με κοινωνικά κριτήρια».
«Δεν είναι μόνο θέμα αναξιόπιστων και ανεύθυνων υποσχέσεων, που έχουν μοναδικό στόχο να μην μπει το χέρι στην τσέπη των ολιγαρχών, γίνεται παράλληλα και ζημιά στους μικρομεσαίους. Δεν επιδοτείτε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τον κ. Μυτιληναίο, την CVC και τους υπόλοιπους ολιγάρχες, με χρήματα δανεικά που περιορίζουν το περιθώριο να κόψουν την προπληρωμή φόρου φερ’ ειπείν», προσέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Με δηκτικό τρόπο, σχολίασε και τους ισχυρισμούς κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τη στόχευση της οικονομικής τους πολιτικής.
«Υπερπλεόνασμα εκείνοι (του ΣΥΡΙΖΑ), το ματωμένο πλεόνασμα δηλαδή που σωστά έλεγε το ΚΚΕ, και που κοκορεύονταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις υφεσιακές τους παρεμβάσεις και έδιναν φιλοδωρήματα στα θύματά τους. Υπερακρίβεια εσείς (της ΝΔ), κοκορεύεστε για τα έσοδα του κράτους από την ακρίβεια και δίνετε φιλοδωρήματα στα θύματά τους, τα voucher. Τι ειρωνεία, πρόκειται για ious. Τότε όμως είχαν στόχο την απεξάρτηση από την τρόικα, τα δικά σας έχουν στόχο να συνεχίσει η πριμοδότηση των προσόδων της ολιγαρχίας», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και απευθύνθηκε στον υπουργό Οικονομικών, τον οποίο προειδοποίησε:
«Κύριε Σταϊκούρα από την μια σας προβληματίζει ο πληθωρισμός και στεναχωριέστε, από την άλλη όμως χαίρεστε κιόλας που ο πληθωρισμός μειώνει το ποσοστό χρέους. Όμως όσο και να χαίρεστε ότι μειώνεται το ποσοστό χρέους, το χρέος σε ευρώ που θα πρέπει να αποπληρώσουν οι επόμενες κυβερνήσεις, γίνεται όλο και λιγότερο βιώσιμο».

Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ECONOMIST – Δ. Μάντζος: «Καμία αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν μπορεί να πετύχει αν δεν πληρούνται δύο απαράβατες προϋποθέσεις»

«Καμία αναθεώρηση του άρθρου 16, καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει αν δεν πληρούνται δύο απαράβατες προϋποθέσεις, που είναι η ισχυρή εποπτεία και ρύθμιση...

Στ. Κασσελάκης: «Η ΝΔ αμφισβητεί τη Δημοκρατία, διορίζοντας το δ.σ. της ΑΔΑΕ μαζί με τον Κ.Βελόπουλο χωρίς συνεννόηση»

«Τρόμαξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να καλέσει τα μέλη του να συμμετάσχουν στην παραγωγή της πολιτικής, και ρωτάει αν... αμφισβητώ...

Π. Μαρινάκης: Ο κ. Κασσελάκης καλό θα ήταν να μάθει τους βασικούς κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας

Ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αντέδρασε στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στεφανου Κασσελάκη από το γραφείο του στη Βουλή αναφορικά με την σύνταξη...

ECONOMIST : «Στρατηγικό το πρόβλημα της Αριστεράς», τόνισε ο Μ. Βορίδης – «Το εκκρεμές κινείται και πάλι», είπε ο Ν. Παππάς

«Η διάκριση ανάμεσα στην Δεξιά και την Αριστερά παραμένει έγκυρη και ισχυρή και δεν έχει ατονήσει» ανέφερε σε συζήτηση στο συνέδριο του Economist, ο...

Κυρ.Μητσοτάκης: «Συνεχίζουμε την ενεργητική αποτροπή, επιδιώκουμε συνεργασία με την Τουρκία για τη μείωση των ροών»

Στην παρέμβασή του για το Μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της MED9, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει...