Αρχική Επικαιρότητα Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων – Οκτώ συλλήψεις

Εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων – Οκτώ συλλήψεις

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων, κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης, στην Αθήνα, που υλοποιήθηκε από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή της EUROPOL.

Συνελήφθησαν οκτώ αλλοδαποί, ενώ εξιχνιάστηκαν συνολικά 195 υποθέσεις που αφορούν την πλαστογραφία περισσότερων από 577 ταξιδιωτικών εγγράφων και την παράνομη προώθηση τουλάχιστον 66 μεταναστών, με το παράνομο όφελος να εκτιμάται ότι ξεπερνά το ποσό των 550.000 ευρώ.

Όπως εξακριβώθηκε κατά τη διάρκεια πολύμηνης έρευνας, τα μέλη της σπείρας, τουλάχιστον από τις αρχές του 2021, προωθούσαν παράνομα μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική, με αρχικό προορισμό την Ελλάδα και τελικό χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και κυρίως τις Ιταλία, Γερμανία και Ολλανδία.

Οι κατηγορούμενοι είχαν εγκαταστήσει στην Αθήνα παράνομο εργαστήριο πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων. Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος δρούσαν οργανωμένα και με δομημένο τρόπο δράσης προκειμένου να μεταφέρουν παράνομα μετανάστες. Ειδικότερα:

– Κατάρτιζαν πλαστές προξενικές θεωρήσεις εισόδου (VISA) διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, τις οποίες επικολλούσαν στα διαβατήρια των υπό προώθηση μεταναστών.

– Έστελναν ταχυδρομικά στους υποψηφίους τα πλαστά διαβατήρια, με τη χρήση των οποίων προωθούνταν απευθείας στην Ελλάδα ή στην Αλβανία και από εκεί στη χώρα μας ή στην Ιταλία.

– Αναλάμβαναν και την παράνομη προώθηση μεταναστών, από την Αθήνα, με προορισμό κυρίως την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

– Χρησιμοποιούσαν και τη μέθοδο της «βαλκανικής οδού», κρύβοντας σε σπίτια στην Αθήνα τους μετανάστες, τους οποίους στη συνέχεια μετέφεραν οδικώς στην Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται, ότι χαρακτηριστικό της οργάνωσης του κυκλώματος αποτελεί η κατασκευή και χρήση πλαστής σφραγίδας προξενείου ευρωπαϊκής χώρας με έδρα την Αίγυπτο και αντίστοιχων πλαστών VISA, ώστε να χρησιμοποιούνται για παράνομες προωθήσεις.

Για την αποδόμηση του κυκλώματος πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, την Τετάρτη 1 Ιουνίου και την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, κατά την οποία συνελήφθησαν 8 αλλοδαποί, μέλη του κυκλώματος. Για έναν από τους συλληφθέντες προέκυψε ότι διώκεται με καταδικαστική απόφαση κάθειρξης 19 ετών και χρηματικής ποινής 60.000 ευρώ για την εμπλοκή του σε άλλες υποθέσεις διακίνησης μεταναστών. Παράλληλα και άλλα μέλη του κυκλώματος έχουν κατηγορηθεί από διωκτικές Αρχές ευρωπαϊκών χωρών για παρόμοιες υποθέσεις.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και σε ένα κατάστημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 153 διαβατήρια, 156 δελτία ταυτότητας, 42 άδειες παραμονής, 11 ειδικές προξενικές θεωρήσεις (VISA), 11 δελτία αίτησης ασύλου, 118 δερμάτινα εξώφυλλα διαβατηρίων, 3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 5 εκτυπωτές – σαρωτές εγγράφων και λοιπά υλικά, 22 κινητά τηλέφωνα και 3.995 ευρώ.

Όσον αφορά τη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης σε συνδυασμό με τη νομοθεσία διευκόλυνσης εισόδου και εξόδου από τη χώρα υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς να πληρούν τις νόμιμες διατυπώσεις, της πλαστογραφίας άνω των 120.000 ευρώ και πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατ’ εξακολούθηση.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε για διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Τέλος, σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό της Europol, ο οποίος παρείχε αναλυτική υποστήριξη και εμπειρογνώμονα με τη χρήση «Mobile Office» κατά την διάρκειά της.

Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γ. Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας μάταια προσπαθεί να υποδαυλίσει ένταση με ύβρεις συνδεδεμένες με περίεργες εποχές»

«Η διερεύνηση και διαλεύκανση της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη έχει ήδη δρομολογηθεί, με το δέοντα θεσμικό τρόπο και το επόμενο βήμα...

Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εισαγωγή στα δημόσια Ι.Ε.Κ., καλούνται οι επιτυχόντες, οι οποίοι υπέβαλαν παράλληλο...

Ξάνθη: Είκοσι έξι κρούσματα κορωνοϊού στο γηροκομείο «Άγιος Βασίλειος»

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετά από διενέργεια δειγματοληπτικών τεστ που έκανε στους τρόφιμους και το προσωπικό του γηροκομείου «'Αγιος Βασίλειος» στην πόλη της Ξάνθης...

«Σφυρίζουν« οι Σάντσεθ στη Λευκωσία, Σέρερ στο Φάληρο

Ο Ολυμπιακός πλέον μετά τη χιτσκοκική του πρόκριση επί της Σλόβαν Μπρατισλάβας στα πέναλτι, συνιστά τον μοναδικό εκπρόσωπο της χώρας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και...

Ανακοίνωσε Σκβάρκα ο Λεβαδειακός

Οι διοικούντες τον Λεβαδειακό συνεχίζουν την ενίσχυση του ρόστερ ενόψει της επιστροφής της ομάδας στη Super League. Στο πλαίσιο αυτό, οι Βοιωτοί ανακοίνωσαν σήμερα...