Αρχική Επικαιρότητα Εργασίες ανακατασκευής για να διασωθούν οι μεγάλες κλίμακες στο ιστορικό κέντρο της...

Εργασίες ανακατασκευής για να διασωθούν οι μεγάλες κλίμακες στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας

Τέσσερα ιστορικά διατηρητέα μνημεία της Πάτρας, οι μεγάλες κλίμακες (σκάλες) του ιστορικού κέντρου της πόλης, διασώζονται μέσα από τις εργασίες ανακατασκευής τους που έχει ξεκινήσει ο δήμος και οι οποίες χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα, «Δυτική Ελλάδα» 2014 – 2020.

Πρόκειται για τις τέσσερις μεγάλες σκάλες, Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου, Πατρέως και Τριών Ναυάρχων με τα 439 συνολικά σκαλοπάτια, οι οποίες κατασκευάστηκαν σταδιακά από τον 19ο αιώνα μέχρι και τα χρόνια του μεσοπολέμου.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στον φάκελο προετοιμασίας του έργου, οι κλίμακες του ιστορικού κέντρου αποτελούν χαρακτηριστικά τοπόσημα της Πάτρας, μαρτυρίες της ιστορικής εξέλιξης της πόλης, καθώς και στοιχεία δημιουργίας του πολεοδομικού ιστού της.

Σχετικά με τα οφέλη που θα προκύψουν για την πόλη και τους κατοίκους από την αποκατάσταση των κλιμάκων, στον φάκελο προετοιμασίας του έργου τονίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναμένεται να αναδείξει τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής παρέμβασης και να έχει άμεσες και θετικές επιπτώσεις στην προστασία του τοπίου της πόλης. Επίσης, στόχος του έργου, είναι η ανάδειξη, προβολή και ένταξη των κλιμάκων στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Παράλληλα, το έργο αναμένεται να αναβαθμίσει το συνολικό προσφερόμενο τουριστικό προϊόν και να ενισχύσει την τοπική οικονομία, μέσω της προσέλκυσης περισσοτέρων επισκεπτών.

Άλλωστε, οι ανακατασκευασμένες σκάλες εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν σημαντικό κίνητρο για όλο και περισσότερους επισκέπτες, ώστε να πραγματοποιήσουν έναν ξεχωριστό περίπατο σε ιστορικά μνημεία της Πάτρας, όπως το κάστρο, το Ρωμαϊκό Ωδείο, τμήμα του Ρωμαϊκού Σταδίου, το ναό του Παντοκράτορα, αλλά και στην παλιά πόλη με τα ανακαινισμένα νεοκλασικά κτίρια, όπου ήδη πραγματοποιούνται έργα ανάπλασης.

Οι εργασίες ανακατασκευής ξεκίνησαν από τις σκάλες της Τριών Ναυάρχων, οι οποίες κατασκευάστηκαν το 1934 και ενώνουν τον ομώνυμο πεζόδρομο με την πλατεία Ψηλών Αλωνίων.

Η συγκεκριμένη κατασκευή χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερη, αφού αποτελείται από διπλή κλίμακα, με 92 συνολικά σκαλοπάτια, ενώ ξεκινά από ένα ημικυκλικό μπαλκόνι, που προφέρει θέα προς τον πεζόδρομο, την πόλη της Πάτρας και τον Πατραϊκό κόλπο.

Πριν από λίγες ημέρες, την περασμένη Δευτέρα, άρχισαν οι εργασίες για την ανακατασκευή των κλιμάκων της Αγίου Νικολάου, οι οποίες κατασκευάστηκαν το 1934 και έχουν χαρακτηριστεί ως οι πιο εντυπωσιακές, αφού διαθέτουν συνολικά 193 σκαλοπάτια.

Οι συγκεκριμένες σκάλες ενώνουν την περιοχή του κάστρου και της παλιάς πόλης με το κέντρο της Πάτρας, ενώ προσφέρουν απέραντη θέα προς τον Πατραϊκό κόλπο.

Σύμφωνα με τον δήμο, πρόκειται για σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει σημαντικά την πεζή κυκλοφορία μεταξύ άνω και κάτω πόλης και το οποίο, μαζί με τα υπόλοιπα έργα ανάπλασης της ιστορικού κέντρου, θα ομορφύνουν κατά πολύ την εικόνα της Πάτρας. Παράλληλα, θα τοποθετηθεί στις σκάλες νέος σύγχρονος ηλεκτροφωτισμός, ενώ οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε περίπου τέσσερις μήνες.

Στην συνέχεια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του δήμου, θα προχωρήσουν οι εργασίες ανακατασκευής των κλιμάκων της οδού Πατρέως και της οδού Γεροκωστοπούλου.

Συγκεκριμένα, οι σκάλες της οδού Πατρέως, ήταν οι πρώτες που κατασκευάστηκαν, δηλαδή το 1873 και αποτελούνται από 93 σκαλοπάτια, ενώνοντας την κάτω πόλη με την πλατεία Αγίου Γεωργίου και το κεντρικό δρόμο της παλιάς πόλης, την οδό Γερμανού.

Οι εργασίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση νέων φωτιστικών, την βελτίωση αντιολισθηρότητας της επιφάνειας, τον καθαρισμό των λιθοδομών, αλλά και στοάς της οδού Ηφαίστου.

Οι γειτονικές σκάλες της οδού Γεροκωστοπούλου, με τα 61 σκαλοπάτια, κατασκευάστηκαν το 1886 και ενώνουν το Ρωμαϊκό Ωδείο με την κεντρική πλατεία της Πάτρας, την πλατεία Γεωργίου.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, μετά τις ανασκαφές και την ανάδειξη τμήματος του Ρωμαϊκού Σταδίου, όσοι περνούν από τις σκάλες της Γεροκωστοπούλου, αλλά και της Πατρέως, οι οποίες ενώνονται μέσω του πεζόδρομου της Ηφαίστου, μπορούν να δουν από κοντά τα μέχρι τώρα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης.

Οι εργασίες ανακατασκευής στις σκάλες Γεροκωστοπούλου προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την αποξήλωση των πλακοστρώσεων στα πλατύσκαλα και επίστρωση με μαρμάρινες πλάκες, που θα προέλθουν από την αποξήλωση πεζοδρομίων του ιστορικού κέντρου, τα οποία θα ανακατασκευαστούν με νέες λίθινες πλάκες, ακανόνιστου σχήματος, καθώς και νέα φωτιστικά.

Το συνολικό κόστος των εργασιών για την ανακατασκευή και των τεσσάρων κλιμάκων, φθάνει περίπου τα 265.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον Ολυμπιακό ο Ντανιέλ Καστελάνι

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος γάμου ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (2/6). Για την έναρξη της συνεργασίας του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού με τον Ντανιέλ Καστελάνι ο λόγος....

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Σε ποιων τις τσέπες πήγαν τα 15 δισ. των απευθείας αναθέσεων;»

«Χωρίς προηγούμενο η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από την κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 2020-2022», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συγκεκριμένα, παραπέμπει σε σημερινή...

Δ. Κουτσούμπας: «Ο τσακωμός ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τους φόρους προκαλεί τη νοημοσύνη και τη μνήμη»

«Ο τσακωμός της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για τους φόρους προκαλεί και τη νοημοσύνη και τη μνήμη του λαού, γιατί ήταν αυτοί...

Γ. Τσούνης: «Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της ΝΑ Ευρώπης»

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας με τους Βαλκάνιους...

Μ. Συρεγγέλα: «Η ΝΔ συνεχίζει τον αγώνα της για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών»

«Η ισότητα των φύλων και η βία κατά των γυναικών, τα θέματα που έπεσαν σήμερα στις πανελλήνιες εξετάσεις, βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της...