Αρχική Επικαιρότητα Επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στο κέντρο ένταξης προσφύγων Adama

Επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στο κέντρο ένταξης προσφύγων Adama

Επίσκεψη στο Κέντρο Ένταξης προσφύγων και αιτούντων άσυλο Adama, στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου.

Στο Κέντρο, το οποίο λειτουργεί από τις οργανώσεις Catholic Relief Services (CRS) και Caritas Hellas, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ξεναγήθηκαν από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, την υφυπουργό Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, και την αντιπρόσωπο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μάρτιν.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Ελλάδα, ο βασιλιάς του Βελγίου, Φίλιππος, και η βασίλισσα του Βελγίου, Ματθίλδη, συνοδευόμενοι από υπουργούς της χώρας τους, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του Κέντρου και για την πολιτική της Ελλάδας σε θέματα υποστήριξης και ένταξης μεταναστών και προσφύγων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν με ερωτήσεις τους για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών, των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και των γυναικών, την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τα προγράμματα ψυχικής υγείας που υλοποιούνται.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε τη σημασία της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική αγορά εργασίας, στην οποία στοχεύει και το συγκεκριμένο Κέντρο. Επίσης, επεσήμανε ότι η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου «μάς έδωσε την ευκαιρία να τονίσουμε τη θέση της Ελλάδας ότι η μεταναστευτική κρίση είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό θέμα, είναι μία κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί συνολική λύση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί η χώρα μας μόνη να σηκώνει τόσο μεγάλο δυσανάλογο βάρος».

Η κ. Βούλτεψη χαρακτήρισε «στρατηγικής σημασίας» την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην Ελλάδα, καθώς «ενισχύει πολύ περισσότερο τους δεσμούς της χώρας μας με το Βέλγιο και ενισχύει το ενδιαφέρον του Βελγίου για ευαίσθητους τομείς, τους οποίους η Ελλάδα δεν είχε τη δυνατότητα να προβάλλει στους Ευρωπαίους εταίρους». Επίσης, δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις γνώσεις τους, καθώς «μπήκαν σε λεπτομέρειες δείχνοντάς μας ότι γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα».

Στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τρεις γυναίκες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, οι οποίες βρήκαν δουλειά με τη βοήθεια του Κέντρου Adama, τη Νάντια, την Ιβόν και την Έλεν.

Η Νάντια εργάζεται στην Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) σε προγράμματα υποστήριξης προσφύγων. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Adama την κατηύθυναν στην αναζήτηση εργασίας και τη βοήθησαν με τις διοικητικές διαδικασίες που χρειάζονταν για να προσληφθεί. Η ίδια χαρακτήρισε τη συνομιλία της με το βασιλικό ζεύγος «μεγάλη εμπειρία ζωής». «Ήταν πολύ προσεκτικοί ακούγοντας την ιστορία μου και μιλήσαμε για την πραγματικότητα των προσφύγων εδώ στην Ελλάδα. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί κατάφερα να μιλήσω για όσα βιώνουν οι πρόσφυγες και πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση θα βοηθήσει τους πρόσφυγες», περιέγραψε.

Στην ΕΠΑΨΥ εργάζεται και η Ιβόν, η οποία χαρακτήρισε την επαφή της με το Κέντρο «μεγάλη ευκαιρία, καθώς ήταν πολύ δύσκολο να βρω μόνη μου δουλειά». Εξίσου σημαντικό, όπως εξήγησε, είναι το γεγονός ότι όντας μητέρα ενός μωρού μόλις οκτώ μηνών, έχει τη δυνατότητα να εργάζεται από το σπίτι της. Περιγράφοντας τη γνωριμία της με το βασιλικό ζεύγος εξήγησε ότι αν και ήταν αγχωμένη ένιωσε οικειότητα κατά τη συνομιλία τους, ενώ η συζήτησή τους περιστράφηκε κυρίως γύρω από τη ζωή της στο Κονγκό, τους λόγους που την ανάγκασαν να φύγει και το ταξίδι της μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα.

Η Έλεν αξιοποίησε τις σπουδές της και την εμπειρία της στον ιατρικό κλάδο και βρήκε δουλειά σε μονάδα υποστήριξης ηλικιωμένων, μέσα από το Adama. Περιγράφοντας τη συνάντησή της με τον βασιλιά και τη βασίλισσα του Βελγίου τόνισε ότι «ήταν πολύ οικείοι και ανοιχτοί άνθρωποι. Μας έδωσαν χρόνο να μιλήσουμε και να μας ακούσουν».

Σημειώνεται, ότι το Κέντρο Ένταξης Adama (το όνομά του σημαίνει «Μαζί») λειτουργεί στην Αθήνα από τον Δεκέμβριο του 2021. Έχει δεχθεί περισσότερα από 1.400 αιτήματα υποστήριξης από πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Ήδη, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση του βασιλικού ζεύγους η αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, 52 πρόσφυγες έχουν βρει δουλειά μέσω του συγκεκριμένου Κέντρου. «Υπάρχουν πρόσφυγες με προσόντα στην Ελλάδα και το σημαντικό είναι να εξερευνήσεις τις δυνατότητές τους και να τις ταιριάξεις με εργοδότες που αναζητούν προσωπικό», υπογράμμισε η κ. Μάρτιν.

Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής των προγραμμάτων της CRS, Τζο Πάρσλι, το Κέντρο Ένταξης Adama δραστηριοποιείται στην υποστήριξη προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε δύο πυλώνες, την απασχολησιμότητα και την πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες. Η πλειοψηφία των αιτημάτων που φτάνουν στο Κέντρο αφορούν στην παροχή βοήθειας για εύρεση εργασίας.

Η διευθύντρια της Caritas Hellas, Μαρία Αλβέρτη, εξήγησε ότι «το πιο βασικό κομμάτι για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι η εργασία και το Κέντρο αυτό είναι ένας τρόπος να δείξουμε ότι μπορεί να υπάρχει μία υγιής ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν δουλειές, υπάρχουν άνθρωποι με δυνατότητες και προσπαθούμε να κάνουμε ένα ταίριασμα πιθανών εργοδοτών με εργαζομένους με όρους ασφάλειας αποφεύγοντας φαινόμενα εκμετάλλευσης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιώργος Μαργαρίτης: «Κάποιος ήθελε μία παραγγελία να χορέψει και μας έδειχνε το όπλο του»

Ο Γιώργος Μαργαρίτης μίλησε στο «Πάμε Δανάη» για τις εμφανίσεις του σε μουσική σκηνή, για τον γιο του, τις επιτυχίες του που άφησαν εποχή...

Ναταλία Γερμανού: «Είμαι πάρα πολύ σκύλα στη δουλειά αλλά πρώτα με μένα»

Την αυτοκριτική της, όπως η ίδια είπε, έκανε η Ναταλία Γερμανού στην εκπομπή Night Out. Αποκάλυψε ότι ιδιαίτερα αυστηρή έχει υπάρξει με τον Δημήτρη...

Angelina Jolie: «Δεν έχω πλέον κοινωνική ζωή – Τα παιδιά μου είναι οι στενότεροι φίλοι μου»

ΗΑντζελίνα Τζολί δεν έχει πλέον πολλούς φίλους, αποκάλυψε σε συνέντευξή της, αλλά μπορεί πάντα να υπολογίζει στα παιδιά της, ιδιαίτερα μετά το διαζύγιό της...

Λαρεντζάκης: «Έπρεπε να πάρουμε μια διαφορά δικιά μας»

Στην τρίτη φετινή εντός έδρας ήττα του στην Ευρωλίγκα υποχρεώθηκε ο Ολυμπιακός, αυτή την φορά με θύτη την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης...

Ματέο: «Ήμασταν συνεπείς σε άμυνα και επίθεση»

Στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Ευρωλίγκας παρέμεινε για ακόμα μία αγωνιστική η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία έφυγε με σπουδαίο διπλό από το ΣΕΦ,...