Αρχική Επικαιρότητα Αυξάνεται ανησυχητικά στην Κύπρο το ποσοστό ανίχνευσης του βρετανικού στελέχους του νέου...

Αυξάνεται ανησυχητικά στην Κύπρο το ποσοστό ανίχνευσης του βρετανικού στελέχους του νέου κορωνοϊού

Σε άλλα 45 δείγματα θετικών ατόμων εντοπίστηκε το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε το Υπουργείο Υγείας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Όπως έχει διαπιστωθεί από την επιστημονική κοινότητα διεθνώς, η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο επιθετική, προκαλεί περίπου 60% μεγαλύτερη μετάδοση του ιού και, σε πολλές περιπτώσεις, ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων εντός της κοινότητας.

Όπως ενημερώνει το ECDC, η εξειδικευμένη εξέταση για αλληλούχιση στελεχών (sequencing) σε δείγματα που στάλθηκαν από την Κύπρο ήταν επιτυχής σε 78 δείγματα που χρονικά αφορούν την περίοδο που αρχίζει από τον Ιανουάριου μέχρι και τις 6 Μαρτίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ακόλουθα στοιχεία, που προέκυψαν από την εξέταση των δειγμάτων και συσχετίζονται με τον χρόνο που λήφθηκε το θετικό δείγμα:

– Τελευταία εβδομάδα Δεκεμβρίου 2020 – Ιανουάριος: Σε σύνολο 18 δειγμάτων, το ποσοστό εμφάνισης της αγγλικής παραλλαγής υπολογίζεται στο 0%.

– 1-15 Φεβρουαρίου: Σε σύνολο 16 στελεχών, το ποσοστό εμφάνισης της αγγλικής παραλλαγής υπολογίζεται στο 31,25%, δηλαδή σε πέντε δείγματα από σύνολο 16.

– 15 Φεβρουαρίου – 6 Μαρτίου: Σε σύνολο 44 στελεχών, το ποσοστό εμφάνισης της αγγλικής παραλλαγής υπολογίζεται στο 91%, δηλαδή σε 40 δείγματα από σύνολο 44.

Από τα 45 δείγματα, στα οποία ταυτοποιήθηκε η βρετανική μετάλλαξη, τα 44 αφορούν θετικά περιστατικά από την Επαρχία Λεμεσού (σύνολο δειγμάτων που εξετάστηκαν: 73) και το ένα αφορά θετικό περιστατικό από την Επαρχία Πάφου (σύνολο δειγμάτων που εξετάστηκαν: 5).

Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι στιγμής, η αλληλούχιση στελεχών του ιού SARS-CoV-2 ήταν επιτυχής σε 461 δείγματα, στα 177 εκ των οποίων ταυτοποιήθηκε η βρετανική παραλλαγή του ιού, ποσοστό 38,39%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πάγια η θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας για τους S-400»

Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και...

Ιταλία-κορωνοϊός: Βρέθηκαν 7.567 κρούσματα με 182 θανάτους σε 24 ώρες

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 182 άνθρωποι από κορονοϊό και καταγράφηκαν 7.567 περιστατικά. Χθες τα κρούσματα ήταν 8.085, με 201...

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Δίνει ελπίδες για καλοκαιρινές διακοπές και σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία μειώνεται σταθερά και όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, ο υπουργός...

Δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη

Δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν με τον ισραηλινό στρατό, στο περιθώριο μιας ημέρας κινητοποιήσεων οργής, σύμφωνα με...

Στο πλάνο Champions League το βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού

Στον σχεδιασμό της επόμενης περιόδου έχουν επικεντρωθεί στην ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού.Στο στρατόπεδο των Πρωταθλητών Ελλάδας φαίνεται να εξετάζεται πιο σοβαρά από ποτέ...