Αρχική Επικαιρότητα Απίστευτο κι όμως ... ελληνικό: Στο «στόχαστρο» της Εφορίας φορολογούμενοι για για...

Απίστευτο κι όμως … ελληνικό: Στο «στόχαστρο» της Εφορίας φορολογούμενοι για για χρέη μικρότερα του ενός ευρώ!

Τρομερά ράγματα συμβαίνουν με τη … αθάνατη Εφορία! Συγκεκριμέ΄να. 367.253 φορολογούμενοι βρίσκονται καταχωρισμένοι στα «μαύρα βιβλία» της Εφορίας μολονότι χρωστούν λιγότερο από 1 ευρώ σε αυτήν. Και για την ακρίβεια, 99 λεπτά του ευρώ. Βέβαια το πιο απίστευτο είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν γνωρίζουν καν ότι οφείλουν… λεφτά στο κράτος.

Αυτά προκύπτουν από ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο αναφέρεται στην πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών της Εφορίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 ανήλθε σε 3.750.195 και από αυτούς 367.253 ή ποσοστό 10% έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μικρότερα από 1 ευρώ. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών έχει αυξηθεί κατά 22.779 πρόσωπα (φυσικά και νομικά), ενώ το πλήθος των φορολογουμένων με βασική οφειλή κάτω από 1 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 13.206 πρόσωπα.

Αν και η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι οφειλές αυτού του ύψους δεν βεβαιώνονται και δεν αναζητούνται από τις φορολογικές αρχές, εντούτοις απ’ ό,τι φαίνεται αυτός δεν είναι ο γενικός κανόνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις των 367.253 φορολογουμένων, τα χρέη κάτω του 1 ευρώ δεν είναι ποσά τα οποία βεβαιώθηκαν πρωτογενώς, δηλαδή δεν προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλους φόρους.

Αποτελούν ποσά οφειλών τα οποία δημιουργήθηκαν από ελλιπείς πληρωμές των φορολογουμένων. Μπορεί, για παράδειγμα, ένα χρέος προς την Εφορία 60,42 ευρώ που πληρώθηκε σε μηχάνημα τραπέζης να μην εξοφλήθηκε στο σύνολό του και να έμειναν απλήρωτα τα 0,02 ευρώ επειδή το μηχάνημα δεν δεχόταν μικρά κέρματα, κάτω των 10 λεπτών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν να πάρουν κανονικά αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία αποκλείει τη χορήγηση μόνο για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 30 ευρώ.

Σύμφωνα την έκθεση, το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση διαμορφώθηκε στο τέλος Ιουνίου στα 104,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Ωστόσο, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 διαπιστώνεται μείωση του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά 204,3 εκατ. ευρώ.

Επιβράδυνση παρατηρήθηκε και στον ρυθμό συσσώρευσης νέων οφειλών, με τα νέα ληξιπρόθεσμα να είναι λιγότερα κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι φορολογούμενοι με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν κατά 196, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, και έφτασαν τους 8.080 αντιπροσωπεύοντας το 0,22% του συνόλου των οφειλετών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας θέτει τους όρους του για έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Κίνημα 5 Αστέρων

Το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) δήλωσε πως είναι «ενωμένο» πίσω από το σχέδιο να σχηματίσει μια πλειοψηφία με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων,...

Απορρίφθηκε το αίτημα της Ryanair να κριθεί παράνομη η απεργία των Βρετανών πιλότων της

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου έδωσε σήμερα άδεια στους Βρετανούς πιλότους της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair να προχωρήσουν σε απεργία την Πέμπτη και...

Σε εξέλιξη μαίνεται πυρκαγιά στη Σαμοθράκη

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 16.30 στο νησί της Σαμοθράκης. Η φωτιά μαίνεται βορειοανατολικά, σε βουνό, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων. Βρίσκεται σε πολύ δύσβατη χαράδρα. Αυτή την ώρα...

Τροχαίο δυστύχημα με έναν 27χρονο νεκρό στην παραλιακή, στο ύψος της Βούλας

Ένας 27χρονος έχασε τη ζωή του το μεσημέρι σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στην παραλιακή, στο ύψος της Βούλας. Σύμφωνα με την Τροχαία, ένας...

Κατεδάφισαν οι αρχές της Αλβανίας το εστιατόριο του ιδιοκτήτη, ο οποίος επιτέθηκε σε Ισπανούς τουρίστες

Ένας Αλβανός εστιάτορας πλήρωσε ακριβά τον οξύθυμο χαρακτήρα του: αφού καταδίωξε το Σάββατο Ισπανούς τουρίστες σκαρφαλώνοντας στο αυτοκίνητό τους, συνελήφθη και οι αρχές κατεδάφισαν...