«Ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση» είχε η πρόεδρος του ΕΚ Ρ. Μετσόλα με μαθητές στην Αθήνα

Ειδήσεις

Μια «ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση» είχε απόψε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, με μαθητές και φοιτητές στο Ωδείο Αθηνών, στη συνάντηση που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Ελλάδα, ενόψει των ευρωεκλογών.
«Το θέμα δεν είναι μόνον να ψηφίσετε», είπε, καθώς αυτός ήταν ο κύριος στόχος της συνάντησης, «αλλά και να βεβαιωθείτε ότι οι ανησυχίες που έχετε βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες των πολιτικών που ψηφίζετε και να τους φέρετε ενώπιον των ευθυνών τους».
Τα παιδιά έθεσαν καυτά ερωτήματα για το μέλλον αλλά και για την επικαιρότητα, εκφράζοντας ξεκάθαρα τις αγωνίες τους για προβλήματα όπως το περιβάλλον, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η μετανάστευση, το κράτος δικαίου, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια.

Στην ερώτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και για το απαγορευτικό άρθρο 16, η κ. Μετσόλα απάντησε ότι η εκπαίδευση είναι θέμα εθνικής αρμοδιότητας, με εξαίρεση το Εράσμους για το οποίο όταν γίνονται συζητήσεις για περικοπές η ίδια λέει «μην αγγίζετε».

Τις ερωτήσεις για τη δημιουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, πρόσθεσε, πρέπει να τις υποβάλετε στους πολιτικούς σας και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και να αγωνιστείτε για τις θέσεις σας και το ΕΚ θα εξασφαλίσει ότι θα προστατεύεται αυτό το δικαίωμά σας.

Αντικείμενο ερωτήσεων ήταν και η διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και ταυτότητας σε συνδυασμό με τον υπερ-τουρισμό σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας. “Υπάρχει ο φόβος, αλλά η ΕΕ θα μας βοηθήσει να πάμε καλύτερα”, απάντησε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ προσπαθεί να συνδυάσει διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Υπάρχει χώρος γι αυτό και στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης RRF με κονδύλια για την περιφερειακή ανάπτυξη, την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, την παιδεία και υγεία, αλλά και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, όσο μικρή και απομακρυσμένη κι αν είναι.

Στο μεγάλο θέμα της μετανάστευσης, απάντησε ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς το διαχειρίστηκε καλά και πετύχαμε μια συμφωνία με ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας των συνόρων και αλληλεγγύης.

Στο ερώτημα για τη χρηματοδότηση, επανέλαβε τη δημιουργία του RRFκαι του RepowerEU που βοηθάει τα κράτη να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.«Η Ελλάδα έχει απορροφήσει γρήγορα και καλά τους πόρους αυτούς», σημείωσε στο θέμα αυτό.

Ιδιαίτερη ερώτηση δέχθηκε για το ότι, αν και είναι υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, είναι κατά των αμβλώσεων, για να απαντήσει ότι είναι ένα πεδίο που αφορά συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο αλλά από τη στιγμή που εξελέγην το 2022, η δική μου θέση είναι η θέση του ΕΚ και αυτή θα προάγω.

Ρωτήθηκε επίσης για το πρόσφατο ψήφισμα στο οποίο το ΕΚ διατυπώνει την ανησυχία του για την τήρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Η κ. Μετσόλα απάντησε ότι το ΕΚ δίνει τεράστια σημασία στο κράτος δικαίου και υπάρχουν σειρά τέτοιων προϋποθέσεων για να ενταχθεί ένα κράτος στην ΕΕ. Ως προς τα κράτη μέλη, πρόσθεσε, ζητούμε κάθε χρόνο μια έκθεση για τις επιδόσεις της κάθε χώρας σ’ αυτόν τον τομέα και με βάση αυτή συζητούμε τι πρέπει να κάνει. Σ αυτό το πνεύμα έγιναν και οι σημερινές συζητήσεις μου εδώ, σημείωσε, όπως τί έγινε πχ για τις παρακολουθήσεις και αν υπάρχουν καλύτερες προσεγγίσεις. Για το ΕΚ, πρόσθεσε, είναι ευπρόσδεκτη η νομοθέτηση για την επιστολική ψήφο που δίνει δικαίωμα σε ευρύτερο αριθμό πολιτών να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, καθώς και για την ισότητα στον γάμο.

Ερωτηθείσα για την κυβερνοασφάλεια είπε ότι είναι μείζον θέμα, μας απασχολεί γιατί έχουμε δεχθεί πολλές επιθέσεις και καθώς προχωρούμε στις ευρωεκλογές. Έχουμε νομοθετήματα για τις ψηφιακές υπηρεσίες προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι εταιρίες που ασχολούνται με την τεχνολογία ώστε να υπάρχει προστασία από fake news, προπαγάνδα, παραπληροφόρηση για να μην υπάρχει παρέμβαση στη διαμόρφωση της άποψης των ψηφοφόρων. Διευκρίνισε παράλληλα, ότι «υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης αφ΄ ενός και της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού αφ’ ετέρου». Ωστόσο, στο ΕΚ διαβεβαίωσε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι και για τις συμβάσεις που θα υπογράψουμε με τις εταιρίες τους επόμενους μήνες».

Οι υψηλές τιμές και ο πληθωρισμός ήταν επίσης στο βεληνεκές των νεαρών ακροατών. «Μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές τιμές, ενώ η αξία των συντάξεων έχει εξαφανιστεί και πρέπει να εστιάσουμε όλο το νομοθετικό μας έργο για να μετριάσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις στους πολίτες», ήταν η απάντηση της προέδρου του ΕΚ.

Στο ερώτημα ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν υπέρ των δημοσιογράφων ώστε να λειτουργούν ελεύθερα, απάντησε ότι ένας σοβαρός λόγος της πολιτικής της παρουσίας είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και αναφέρθηκε στην περίπτωση της χώρας της, της Μάλτας, στην οποία το 2017 μια από τις πιο γενναίες δημοσιογράφους, η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτσια, δολοφονήθηκε γιατί ισχυροί παράγοντες της χώρας είχαν πολύ στενές σχέσεις με πολιτικούς.« Έκτοτε δρομολογήσαμε νομοθετήματα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, όπως η προστασία των δημοσιογράφων από τις ενοχλητικές αγωγές και προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε και τους δικαστικούς σ’ αυτό το είδος των υποθέσεων. Τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί αλλά πρέπει να είσαστε θαρραλέοι και να επιμείνετε στις αρχές και τις αξίες σας. Χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν κι εσάς», είπε κλείνοντας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tagged